Geografisch thema

Maria-Aaltersteenweg

ID
12394
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12394

Beschrijving

Geasfalteerde straat met gebogen tracé, lopend van de Lattenklieverstraat tot in Maria-Aalter. De huidige benaming werd voor het eerst toegepast in 1946 en verwijst naar de verbinding die de straat maakt tussen Sint-Joris en Maria-Aalter. Vroeger ook "Vyverstraat" of "Hooge Dreef" genoemd. "De Hooge Dreef" wordt voor het eerst vermeld in de Atlas der Buurtwegen van 1844. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 staat het gedeelte vanaf de Lattenklieverstraat tot ongeveer ter hoogte van de Sint-Jorisstraat aangeduid, dan splitste de weg zich in twee dreven richting kasteel. Oorspronkelijk gekasseide straat afgezoomd met eiken. Halverwege de straat aanwezigheid van de zogenaamde "Leiedreef" bestaande uit een deels behouden dubbele eikendreef doorlopend naar het kasteeldomein "De Lanier" (zie Maria-Aaltersteenweg nummer 34).

De straat kan qua bebouwing opgesplitst worden in twee stukken. Het eerste straatgedeelte met een aaneengesloten bebouwing, bestaat uit lage arbeiderswoningen van één bouwlaag onder een pannen zadeldak al dan niet gemansardeerd, waarvan de oudste teruggaan tot eind 18de eeuw - begin 19de eeuw. Nummer 5 staat reeds weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1813 en kent een uitbreiding volgens het kadaster in 1898. Het tweede straatgedeelte, voorbij de straat Galgeveld, met vrijstaande boerenarbeiderswoningen waarvan de oudste reeds staan weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1813. Deze bescheiden woningen zijn loodrecht op de straat gebouwd en hebben meestal een geïntegreerde stal- of schuurvleugel. Verankerd al dan niet beschilderd parement. Bebouwing uit begin 20ste eeuw opgevat als breedhuizen. Nummer 25 en nummer 28, vrijstaande breedhuizen, volgens het kadaster gebouwd in 1903. Lijstgevels van rode verankerde baksteen, soms in combinatie met andere baksteen. De zijgevel van nummer 28 is meer uitgewerkt met een beeldnis. Tot op heden bouwactiviteiten en aanleg van nieuwe zijstraten zoals de Maria Teresastraat. Aanwezigheid van kapel aan het begin van een dreef die doorloopt naar het kasteel "de Lanier" (zie Maria-Aaltersteenweg nummer 34).

Het straatgedeelte voorbij de Sint-Jorisstraat wordt gekenmerkt door een meer landelijk karakter met aanwezigheid van de hoeve zogenaamd "het Vijverhof" (zie Maria-Aaltersesteenweg nummer 32) en de kasteelsite "de Lanier" (zie Maria-Aaltersteenweg nummer 34). Ook voorbeelden van eenvoudige boerenarbeiderswoningen zie nummer 38 volgens het kadaster gebouwd in 1888.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1888/3, 1903/7.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.
  • RYSERHOVE A., Plaatsnamen te Sint-Joris, in Bos en Beverveld, jaarboek 1992, p. 157.
  • RYSERHOVE A., Plaatsnamen te Sint-Joris, in Bos en Beverveld, jaarboek 1995, p. 116.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Devotie- en herdenkingskapel toegewijd aan het Heilig Hart van Maria

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Hoeve Het Vijverhof

  • Omvat
    Kasteeldomein de Lanier

  • Omvat
    Winkel

  • Is deel van
    Sint-Joris


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Maria-Aaltersteenweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12394 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.