Oedelemsteenweg

Beschrijving

Straat aanzettend aan Kauter ("den Hoorn") en via een gebogen tracé lopend richting Oedelem. Op de grens met Oedelem gaat de straat over in de Potterstraat. Benaming toegepast vanaf de jaren 1920, voorheen werd het gedeelte tot aan het huidige Eiland ook "Eilandstraat" genoemd. De bebouwing is van oudsher langs dit gedeelte geconcentreerd. Eerste vermelding als "Eyland-straet" op de pre-kadastrale kaart van 1813. De straat van aan het Eiland tot aan de gemeentegrens met Oedelem noemde men "Smoor straete".

Het huidige uitzicht van de straat wordt bepaald door verspreide bebouwing. Ter hoogte van Eiland en Zeldonkstraat dichter bebouwd. Oudste bebouwing gaat terug tot de 18de eeuw. Oudere volumes worden in de 19de eeuw verbouwd, uitgebreid of opgesplitst.

Op het einde van de straat aanwezigheid van een wegkruis die oorspronkelijk diende als afpaling van de parochie vastgelegd door de bisschop van Doornik, Walter van Marvis.

• RIJKSARCHIEF BRUGGE, Fonds Jonckheere, nummer 1067.
  • RYSERHOVE A., Plaatsnamen te Sint-Joris, in Bos en Beverveld, jaarboek 1992, p. 120.