Metallurgie Hoboken Overpelt

Beschrijving

"Metallurgie Hoboken Overpelt", gelegen op de Scheldeoever in het zuidwesten van het district. Bedrijf voor het smelten en raffineren van non-ferrometalen, opgericht in 1887. De talrijke vergunningen vanaf 1892 - met een sterke concentratie in de jaren 1920 en 1930 - wijzen op de intense bedrijvigheid en de voortdurende uitbreiding van het bedrijf. De fabriek beslaat heden een oppervlakte van 125 hectare, aan weerszij van de straat en omvat een hele reeks bedrijfsgebouwen uit de 20ste eeuw waarin gewerkt wordt volgens hydro- en pyrometallurgische procédés. De oudere machines en installaties zijn verdwenen.

Het bedrijf is gevestigd op gronden van het vroegere domein Moretus, dat eertijds enkele hoven van plaisantie omvatte: de "Stenen hoeve" (eerste helft van de 17de eeuw), "Groot Hof" of "Scaldisburg" (circa 1700), beide gesloopt vóór 1950; "Klein Hof" of "Pannenhuis" in 1591 vermeld als ruïne, verbouwd tot speelhuis vóór 1620 en gesloopt vóór 1900; ten slotte het laat-classicistische "Kasteel Moretusburg" van 1825, circa 1900 ingericht tot café-hotel-restaurant en gesloopt in 1979 .

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsverplichtige Inlichtingen, Hoboken, diverse doss. vanaf 1892 tot 1959.
  • Informatie verstrekt door MHO.

Auteurs: Steyaert, Rita