Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van de fotograaf Prosper De Geyter, naar een ontwerp door de architect Victor Van Horenbeeck uit 1903, voltooid in 1904.

Rijwoning met enkelhuisopstand gedateerd "1904" (zie gevelsteen), van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudo-mansarde. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond en hardstenen plint. Licht uitspringende deurtravee gemarkeerd door een balkon met gebuikte gietijzeren borstwering, en uitlopend op een gebroken fronton. Rondboogvensters van bel-etage in sierlijke boogvormige omlijsting met Frans geïnspireerde ornamentatie in de zwikken. Voorts rechthoekige muuropeningen. Klassiek hoofdgestel als gevelbeëindiging. Bewaarde houten vleugeldeur met siersmeedwerk.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen omvat de begane grond een enfilade van salon, eetkamer en een ondiepe trapezoïdale veranda, en in de achterbouw de keuken annex pomphuis en wc. Aansluitend een fotostudio met bovenlicht, met een donkere kamer op kelderniveau toegankelijk vanaf de lager gelegen koer. Op de bovenverdieping twee slaapkamers, een naaikamertje en een kantoor; onder het dak een mansardekamer en zolder.