Dokterswoning in beaux-artsstijl gebouwd in opdracht van de arts Alois Verhoeven, naar een ontwerp door de architect Edward Van Not uit 1908.
Alois (Aloysius Josephus Joannes) Verhoeven (Stabroek 1880-Hoboken, 1957) was arts en katholiek gemeenteraadslid van Hoboken. Hij huwde op 8 oktober 1907 te Antwerpen met Maria Buyck (Antwerpen, 1879-Hoboken, 1925). Het echtpaar kreeg zeven kinderen geboren tussen 1908 en 1918, waarvan twee zonen arts werden, één priester en één rechter.
De woning behoort tot het vroege oeuvre van Edward Van Not, wiens loopbaan kort na de eeuwwisseling van start ging. Vóór de Eerste Wereldoorlog ontwierp hij tientallen burgerhuizen in Antwerpen, een groot aantal in dienst van de Algemeene Bouwmaatschappij, waarbij het stijlenjargon varieerde van neo-Vlaamserenaissance, beaux-arts en cottage tot art nouveau. Vanaf het interbellum tot zijn overlijden, combineerde Van Not zijn privé-praktijk met het ambt van gemeentelijk architect in Deurne.
Voorname rijwoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel afgewerkt met een bekleding uit simili-natuursteen, vandaag witgeschilderd, op een plint uit blauwe hardsteen. Nadrukkelijk horizontale gevelgeleding door de puilijst, waterlijsten en doorgetrokken lekdrempels. De brede linkertravee wordt gemarkeerd door een drielicht en een driezijdige erker met bewerkte voluutconsoles, Ionische pilasters en een rankwerkfries. Verder regelmatig ordonnantieschema met rechthoekige muuropeningen in bandomlijsting onder een gestrekte waterlijst, op de benedenverdieping op lange, gegroefde voluutconsoles, die de geprononceerde borstweringen van de bovenvensters dragen. Deze borstweringen waren volgens het gevelontwerp oorspronkelijk gevuld met siersmeedwerk of gietijzeren ornamenten in stervorm. Inkomdeur onder driehoekig fronton op dezelfde consoles. De gevelbeëindiging bestaat uit een klassiek hoofdgestel, de fries met guirlandedecor, de houten kroonlijst op klossen. Het gevelontwerp en een prentbriefkaart van omstreeks 1915 tonen een attiekbalustrade met vazen als bekroning. Links lagere garage met rondboogpoort uit de bouwperiode, oorspronkelijk verrijkt met een booglijst op imposten. Vernieuwd schrijnwerk. De oorspronkelijke voortuin met smeedijzeren hek is verdwenen.
De plattegronden ontbreken in het bouwdossier.
- Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1043#496 (1908); prentbriefkaart FOTO#33710.