Teksten van Burgerhuis in beaux-artsstijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11431

Burgerhuis in beaux-artsstijl ()

Burgerhuis in beaux-artsstijl volgens de bouwaanvraag uit 1913 opgetrokken voor rekening van Alexis Hendrickx-Debry, handelaar in 'articles industriels'. Het bouwplan vermeldt geen ontwerper of aannemer.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met een parement uit gele baksteen of Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van blauwe hardsteen voor de plint, puilijst en doorgetrokken lekdrempels, witte natuursteen voor speklagen, hoekblokken, sluitstenen, consoles, borstweringen, de waterlijst en attiekbalustrade. Regelmatige opstand opgebouwd uit registers van steekboogopeningen op begane grond en eerste verdieping, rondboogvensters met sluitsteen op de tweede verdieping. De compositie legt de klemtoon op de middenas van de eerste verdieping, door middel van een markant vormgegeven, houten erker met colonettes, een stralende zon en afdak. Deze rust op Ionische zuiltjes, dito pilasters en bewerkte consoles. De borstweringen van de bovenvensters zijn versierd met guirlandes, tandlijsten en medaillons. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een waterlijst, een casementenfries, een houten kroonlijst op klossen en tandlijst en als bekroning een attiekbalustrade. Het decor van de casementen, oorspronkelijk stucmedaillons, is verdwenen. Oorspronkelijke smeedijzeren inkomdeur en houten guillotineramen op de begane grond; vernieuwd schrijnwerk op de bovenverdiepingen.

De onderkelderde plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Op de begane grond neemt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht de volledige diepte in, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. De eerste verdieping omvat twee slaapkamers, een kabinet en een badkamer in de achterbouw, de tweede verdieping bestaat uit drie kamers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1006#10730 (1913).

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Stad Antwerpen


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/438400 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Geel bakstenen lijstgevel met bekronende attiek en sierlijke centrale houten erker. Schouder- en rondbogige muuropeningen met neoclassicistische panelen op de borstweringen.


Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Steyaert R. 1992: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/11431 (geraadpleegd op ).