Vier burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier burgerhuizen

Beschrijving

Burgerhuizen van drie of vier (nummer 80) traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, door middel van paneel of gevelsteen 1911 (nummers 66, 68, 80) en 1912 (nummer 70) gedateerd. Bakstenen lijstgevels op hardstenen plint, geaccentueerd door anders gekleurde baksteen en polychrome tegelfriezen of -panelen. Tweede bouwlaag geaccentueerd door balkon of erker.

Nummers 66-68. Twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen, volgens de bouwaanvraag van 1910 opgetrokken in opdracht van Frans Raeymaekers en Carl Heising. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Klassiek type burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan gelijkvloers suite van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis in de achterbouw; doorgang naar binnenplaats en tuin tussen beide woningen in. Op bovenverdieping twee slaapkamers, zijkamer en achterkamer.

Nummer 70. Burgerhuis met achterliggende smidse cf. aanpalende smeedijzeren poort, volgens de bouwaanvraag uit 1912 opgetrokken in opdracht van Jozef Bouhon. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Klassiek type burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan gelijkvloers suite van salon en eetkamer, met in de achterbouw kantoor en magazijn geflankeerd door de keuken met bovenlicht annex pomphuis en wc. Op de bovenverdieping twee kamers en badkamer, hogerop mansarde en zolder.

Nummer 80. Burgerhuis met achterliggende bedrijfsgebouw, gebouwd in opdracht van Jean Verhulst, naar een ontwerp door de aannemer Désiré Van Gasse uit 1911. Rijwoning met met brede ijzeren poort onder I-balk links, doorrij naar het bedrijfsgebouw op de binnenplaats, ontsloten door de centraal ingeplante inkom en traphal. Volgens het bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer en veranda in de rechterflank; keuken annex pomphuis en wc, weegplaats, kantoor en magazijn in de L-vormige achterbouw. Op de bovenverdieping drie slaapkamers, linnenkamer en bad-/toiletkamer; op de pseudo-mansarde twee slaapkamers en twee zolders.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1006#10892 (nummers 66-68), 1006#16014 (nummer 70) en 1006#10947 (nummer 80).