Weggevoerdenplein

Beschrijving

Historisch pleintje ten zuidwesten van de kerk, gelegen tussen het Marktplein, de Luitenant-Generaal Gérard- en de Kortrijksestraat. Vroeger deel uitmakend van de Kortrijksestraat. Voor de Eerste Wereldoorlog "Kleine Marktplaats", daarna Weggevoerdenplein, verwijzend naar de 335 Kuurnse weggevoerden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Vormt sinds oudsher het politieke centrum van de gemeente met de aanwezigheid van het schepenhuis en later gemeentehuis van Kuurne. Volgens de literatuur wordt de herberg-schepenhuis wordt reeds afgebeeld op de kaarten van de heerlijkheid Nieuwenhuize uit het eind van de 16de eeuw.
Tevens stond tijdens het ancien régime de schandpaal op het plein, zie landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784). De kaart toont een rechthoekig plein zogenaamd "Curen plaetse", met aan de noordzijde twee rechthoekige volumes. Het rechtse is het voormalige schepenhuis. Op de zuidoostelijke hoek van het plein staat de schandpaal.

Nu wordt het straatbeeld voornamelijk bepaald door rijbebouwing uit de tweede helft van de 20ste eeuw. De zuidzijde van het plein is naast het recente nieuwbouwproject bebouwd met standaardwoningen uit de jaren 1950. Aan de noordzijde bevinden zich de nieuwe gebouwen van de brandweer.

Op de hoek met de huidige Luitenant-Generaal Gérardstraat stonden tot het begin van de 20ste eeuw gebouwen van de brouwerij Andries, opgericht in 1887 door Joseph Andries. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het koper in beslag genomen door het Duitse leger en werd de woning in gebruik genomen voor de officieren. In 1950 sloot de brouwerij haar deuren. Op het einde van de jaren 1960 werd een deel van de brouwerij omgebouwd tot herberg en een ander deel tot dancing. De woning en een deel van de brouwerijgebouwen werden afgebroken in 2001. De Kuurnse sociale huisvestigingsmaatschappij "Eigen gift - Eigen hulp" bouwt op deze plaats een sociaal nieuwbouwproject, naar ontwerp van architect Bart Nollet (Kuurne). Het project vestigt vandaag het secretariaat van de bouwmaatschappij en op de plaats van de woning bevindt zich het politiekantoor.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483: Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • BRUNEEL N., Het Kuurnse Wethuis, in De Leiegouw, jg. XXXV, afl. 1, 1993, p. 91-95.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 207, 278.
  • Van brouwers en brouwerijen. De Brouwerij Andries te Kuurne, in Curiosa, jg. 43, nr. 424, 2005, p. 26-28.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 74-76, 79-80.

Auteurs: De Gunsch, Ann