Burg. Decoenestraat

Beschrijving

Relatief korte straat met nagenoeg recht tracé van de Brugsesteenweg naar de Bloemistenstraat/ Lijstergalm. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) afgebeeld als deel van de "Coenestraat", die verder liep in de huidige Papaverstraat, en verwijzend naar de verderop gelegen gelijknamige hoeve "Goed te Cnocke", afgebroken in het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Straatbeeld getypeerd door 20ste-eeuwse bebouwing. Enkele voorbeelden uit het begin van de 20ste eeuw onder meer nummer 4, eenvoudig vlasarbeiderswoning met verankerde bakstenen lijstgevel getypeerd door voormalig laaddeurtje, heden vensters; beglaasd muurnisje met Maria met kindbeeld. Nummer 18, eenvoudig enkelhuis met dieper in gelegen vlasschuur. Voorts aaneengesloten bebouwing en koppelwoningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

Op de hoek met Lijstergalm, Onze-Lieve-Vrouwkapel van 1960. Asymmetrische puntgevel van gele baksteen met beglaasd nisje met gekroond Onze-Lieve-Vrouwbeeld met kind.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Kuurne, onuitgegeven, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann