Koningin Astridplein

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zele
Deelgemeente Zele
Straat Koningin Astridplein

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Zele (geografische inventarisatie: 01-05-2006 - 30-09-2006).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Half cirkelvormig pleintje aan drie straten (Aloïs De Beulelaan, Stationsstraat, Spoorwegstraat) en begrensd door de spoorlijn. Aanvankelijk gekend als "Stationsplein", in 1935 straatnaam gewijzigd naar aanleiding van het vroegtijdig overlijden van Koningin Astrid. Spoorlijn Dendermonde – Lokeren en station aangelegd door privé-maatschappij "Société Anonyme de Chemin de fer de Dendre et Waes et de Bruxelles vers Gand par Alost". Oorspronkelijk stationsgebouw van 1854 naar ontwerp van architect J.P. Cluysenaar (op 13 februari 1857 in gebruik genomen), in 1980 afgebroken en vervangen door nieuwbouw van architect Jacques Devincke uit Sint-Amandsberg. Op 20 juni 1987 ingehuldigd.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2006

Relaties

maakt deel uit van Zele

Zele (Zele)

omvat Oorlogsmonument ontworpen door Aloïs De Beule

Koningin Astridplein zonder nummer, Zele (Oost-Vlaanderen)

omvat Villa

Koningin Astridplein 7, Zele (Oost-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.