Dorp

Beschrijving

Ruim en pittoresk historisch dorpsplein van Moerzeke waar vanouds meerdere straten convergeren. Voorheen gekend als "de plaetse" en "Groote Plaats" (confer oude prentbriefkaarten). Vanuit de drie pleinhoeken van het driehoekige gekasseide plein vertrekken volgende oude verbindingswegen: de Molenstraat westwaarts richting Grimbergen, vanuit de noordhoek de Sint-Martensommegangstraat en de Burgemeester Lemmensstraat richting Hamme, de Kasteellaan vanuit de zuidhoek richting Moerzeke-Kastel en Baasrodeveer. Aan de lange, zuidelijke pleinzijde ingeplante dorpskerk met ernaast een uitstulping van het plein waaraan het vroegere wethuis en latere gemeentehuis werd ingeplant. Aan de noordoost zijde en de noordwest zijde is het plein met een rij linden afgeboord.

Gedenkteken opgericht in 1936 naar aanleiding van de 11 november viering en aangebracht in de bakstenen muur met vroegere schoolpoort tussen het gemeentehuis (Dorp nummer 1) en de vroegere Zondagsschool /gemeenteschool (zie Dorp nummer 3). In een omlijst spaarveld aangebrachte hardstenen plaat met twee bronzen reliëfplaten en gewitte opschriften. Voorstelling van de parochiepatroon Sint-Martinus te paard die zijn mantel deelt met een arme, tussen "1125/ Murzeke" en "1259/ Castella", verwijzend naar het ontstaan van de parochie Moerzeke en Kastel. Kleine bronzen reliëfplaat met profielportret van Koning Albert I gedateerd 1936 en gesigneerd Luc Van de Velde. Meerdere data verwijzend naar de Koninklijke bezoeken naar aanleiding van overstromingen.

Het recent vernieuwde buswachthuis naast de muziekkiosk vervangt het omstreeks 1955 opgericht ruim opgevat rechthoekig schuilhok, dat zou opgericht zijn om tegemoet te komen aan de grote toeloop van vereerders van Priester Poppe na zijn zaligverklaring. Oorspronkelijk uitgevoerd met bakstenen wanden open gewerkt met bandvensters en afgedekt door een geknikt leien schilddak, nu op open houten portiek met een glazen achterwand.

• S.N. 1998: Curieuze en andere dingen over Moerzeke, Moerzeke, 1998, 98, 101, 147.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena