Aststraat

Beschrijving

Doodlopende landelijke weg met licht gebogen verloop aan de zuidzijde van de Paanderstraat. Op een kaart bij het landboek van 1654-1656 weergegeven als zuidelijk onderdeel van de "straete van de Pandere naer de Swanghe Vijvere" met verspreide landelijke bebouwing erlangs en doorlopend tracé tot aan de Sint-Amandstraat; tevens verbonden door een haakse wegel met de huidige grosso modo evenwijdig lopende Lakenstraat. De "Zwanenvijver" is een vijver die eertijds gelegen is aan het zuidoosteinde van de weg met oudste vermelding circa 1625. Tevens weergave van de weg op de Ferrariskaart (1770-1778) met hoevebebouwing bestaande uit losstaande bestanddelen.

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) wordt de straat, net als de Wolvenstraat die gelegen is in het verlengde ten noorden ervan, aangeduid als onderdeel van de "voetweg van den weg genaemd Ouden Dixmudschen boterweg naer Sint Amandsstraet"; de haakse verbindingswegel met de Lakenstraat is verdwenen.

In de tweede helft van de 19de eeuw is in de straat herberg "De Landmeter" gelegen, een uitbating die nog vóór 1900 wordt gesloten.
Huidige benaming naar de chicorei-ast die gelegen is bij de hoeve nummer 4, thans niet meer in gebruik. Voornamelijk landelijke bebouwing, onder meer enkele hoeves met oudere kern (zie nummer 2) of gelegen op oudere site (zie nummer 4); nummer 13, verbouwde hoeve.

Nummers 6-8, in oorsprong twee landarbeidershuisjes weergegeven op de Atlas der Buurtwegen; nummer 8 later verhoogd met een bouwlaag. Woonhuis met gecementeerde en witgeschilderde straatgevel op grijsgeschilderde plint en aanbouw onder pannen lessenaarsdak; aan zuidzijde, bijgebouw in bak- en betonsteen onder golfplaten bedaking.  Aanvullende 20ste-eeuwse bebouwing, onder meer nummers 5-7, gekoppelde woonhuizen uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

• BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nummer 4, 1987, p. 89.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XVIII, Brugge, 1938, kolom 806.
  • MAES F., Toponymie van Meulebeke t.e.m. 1700, onuitgegeven licentiaatverhandeling, Universiteit Gent, 1998-1999, p. 105.

Auteurs: Callaert, Gonda