Geografisch thema

Blekerijstraat

ID
12608
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12608

Beschrijving

Korte straat vanaf de noordoostzijde van de Bekaertsdreef met haaks tracé zuidwaarts, van waar via grasperk met plataan en voetgangerspad verbonden met de Oude Tieltstraat.

Tracé en huidige benaming gaan terug op een haakse wegel van de "straete naer Thielt" waarlangs zich een grasveld uitstrekt dat in de middeleeuwen gebruikt wordt om het linnengoed te bleken, weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656 en op een kaart in het leenboek van Bosterhout van 1785.

Heraangelegd als onderdeel van de "Gaverwijk", die in de periode 1979-1986 door de Huisvestingsmaatschappij Midden-West-Vlaanderen bebouwd wordt met sociale, bejaarden- en koopwoningen, in de straat gekenmerkt door per twee of drie gekoppelde woonsten met geïntegreerde autobergplaats en voortuin.

  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 2794 : Leenboek van het Leenhof Bosterhout, Heerlijkheid ten Ackeren, 1785.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 83.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Blekerijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12608 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.