Geografisch thema

Bloemenhove

ID
12609
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12609

Beschrijving

Kleine rustige woonwijk voor bejaarden, gelegen ten westen van de kruising van de Oude Diksmuidse Boterweg met de Koornzakstraat. Opgericht als eigendom van de Commissie van Openbare Onderstand - het huidige O.C.M.W. - door de Roeselaarse bouwmaatschappij De Mandel. De eerstesteenlegging heeft plaats op 9 oktober 1965 door de toenmalige voorzitter van de C.O.O. Ivonne Honoré-Vandekerckhove. De bejaardenhuisjes worden in twee fasen opgetrokken, met name in 1965-1966 negen aan de noordzijde, en in 1967-1970 elf aan de zuidzijde. Renovatiewerken nemen aanvang vanaf het begin van de jaren 2000.

Centrale, verharde as met voornamelijk schuin ingeplante twee- of driewoonsten voorzien van omhaagde grasperken met bomen en toegangspaadjes. Eenlagige bouwblokken onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met parement in lichtgele en zwarte (plint) siersteen en rechthoekige muuropeningen; bijhorende garageboxen.

In voortuin van nummer 8, houten staakkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en plankje met geschilderd opschrift "WAAR MEN GAAT/ LANGS VLAAMSE WEGEN/ KOMT MEN U MARIA TEGEN".

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207 : Mutatieschetsen, Meulebeke, Afdeling 2, 1966/73, 1970/95.
  • Bloemenhove krijgt binnenkort nieuw jasje, in Het Laatste Nieuws, 12 juli 2002.
  • GERMONPREZ R., Het boek van Meulebeke, Meulebeke, 1982, p. 210.
  • VANNESTE H., Meulebeke, in HOLLEVOET F. e.a., Als straten gaan… praten. De roede van Tielt, Tielt, 2005, p. 83.

Bron: CALLAERT G. met medewerking van BOONE B. & MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Meulebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL38, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Callaert, Gonda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bloemenhove [online], https://id.erfgoed.net/themas/12609 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.