Landhuis Nijverheidshof

Beschrijving

Sterk verbouwd 19de-eeuws landhuis in ommuurde tuin, omgevormd tot twee woningen. Oorspronkelijk omgracht huis van plaisantie uit de eerste helft van de 16de eeuw, in 1588 vermeld als "meestendeel gedemoliert". In 1810 verkocht aan J.G. Vanderaey-Aerts, die in de tuin een wasdoekfabriek oprichtte (zie P. Vandermaelen).

Hoge tuinmuur met rondboogpoort tussen steunberen onder leien zadeldakje. Bepleisterd en beschilderd gebouw van twee bouwlagen onder leien bedaking, latere aanbouwsels. Rechthoekige vensters met vernieuwde ramen. Voorgevel met gelede architraaf en palmettenfries.

• VANDERMAELEN P., Kaart 3/14: Tamise, Calloo, 1845.
  • THYS A., Recueil des bulletins de la propriété publiés par le journal l'Escaut d'Anvers, sine loco, 1888, 102-105

Auteurs: Steyaert, Rita