Kleine Roeselarestraat

Beschrijving

Landelijke weg met kronkelend en hellend verloop vanaf de Brouckenstraat ten oosten tot aan de Grote Roeselarestraat ten westen, deels langs de zuidwestelijke grens van Meulebeke.

Een kaart bij het landboek van 1654-1656 toont het tracé met verspreide landelijke bebouwing. Toegenomen aantal hoeves met losstaande bestanddelen langsheen de deels door bomen omzoomde weg met stenen brugje over de Oude Devebeek weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).

Op de Atlas der Buurtwegen (1846) weg reeds vermeld met huidige benaming, ook gekend als "weg van d' hoeve Maertens naer den weg genaemd Rouselaerestraet langs het huys genaemd het Moye".

In het begin van de 20ste eeuw worden langs de straat de herbergen "De Mote" en "De Roobaert" later gekend als "De Vier Kaven", uitgebaat, beide gesloten in het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Woon- en agrarische functie. Landelijke weg met omliggende kouter. Hoeves met losstaande, voornamelijk 19de- of 20ste-eeuwse bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, waarvan enkele gelegen zijn op oudere sites die weergegeven worden in het landboek van 1654-1656, onder meer nummer 16, hoeve met gerenoveerd woonhuis en haakse schuur met beeldnis omheen grotendeels verhard en omhaagd erf; recente uitbreidingen en nutsgebouwen.
Nummer 11, dieper gelegen hoeve met voorliggende haag, waarvan het volume van het woonhuis op de Ferrariskaart weergegeven wordt. Eenlaagswoonhuis van drie traveeën met witgekalkte voorgevel en westelijke aanbouw onder lessenaarsdak met getrapte gevel. Achterliggende recentere bakstenen bijgebouwen onder gekoppelde zadeldaken (nok loodrecht op woonhuis) met onder meer getoogde staldeurtjes en laadluiken; grote loodsen aan westzijde.

Tevens enkele 20ste-eeuwse woonhuizen. Nummer 2, vrijstaand dubbelhuis vermoedelijk daterend uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verankerde baksteenbouw van vier traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen) met nieuwe gootlijst, gewijzigde benedenvensters, getoogde zoldervensters en gecementeerde linkerzijgevel met schijnvoegen en aanbouw; stoepje in betontegels. Nummers 18-26, cluster van vijf woonhuizen aan de splitsing met de Brouckenstraat, daterend uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Dubbelhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met straat) met roodbakstenen lijstgevel en zwartbakstenen deur- en vensteromlijstingen; nummers 20 en 26 met aangepast parement.

• BAERT G., Van aubergien, lantsherberghskens en brandewijnhuysen te Meulebeke, in De Roede van Tielt, jg. 18, nummer 4, 1987, p. 91, 98, 107.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel VII, Brugge, 1927, kolom 936.
  • DEVELTERE F., De Devebeek - Oude Devebeek te Meulebeke, Een verkenning, brochure n.a.v. de Wereldwaterdag, een initiatief van De Torenvalk VZW - Bond Beter Leefmilieu - Werkgroep Heemkunde & Erfgoed Mulenbeca, 30 maart 2008, s.p.

Auteurs: Callaert, Gonda