Linnenstraat

Beschrijving

Korte doodlopende landelijke weg aan de zuidzijde van de Paanderstraat, in het verlengde van de Hondenkerkhofstraat. Zogenaamd naar de tijdens de middeleeuwen bloeiende textielindustrie te Meulebeke.

Doodlopend tracé met kleinschalige landelijke bebouwing weergegeven op een kaart bij het landboek van 1654-1656, aan westzijde door middel van een landwegeltje verbonden met de Aststraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1846) vermeld als "Roosebekewegel" of "voetweg van het gehucht Paenders naer d' herberg den Hollander", dan met doorlopende voetwegel zuidwaarts tot aan de grens met Oostrozebeke.

Woon- en agrarische functie. Enkele verbouwde hoeves, onder meer aan de zuidzijde van de weg. Zonder nummer/ tussen nummers 6 en 10, "Paanderhoeve", weergegeven op de Atlas der Buurtwegen met woonhuis, haaks bijgebouw en klein bijgebouw ten zuidwesten, thans met recente bestanddelen. Huidig erf grotendeels verhard, met voortuin en witgeschilderde bakstenen erfpijler rechts. Aan noordzijde, schuin ingeplant, oud woonhuis onder zadeldak (mechanische pannen) voorzien van gekartelde bebording, met witgekalkt en verankerd bakstenen parement, schuiframen, bewaarde luikduimen; geïncorporeerd schuurtje met metalen schuifpoort.

Langs de noordzijde van de straat, aanvullende, vrijstaande of gekoppelde eengezinswoningen daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummers 7-9, eenlagige tweewoonst onder pannen zadeldak met roodbakstenen parement, witgeschilderd bij nummer 7, natuurstenen strekstenen en witgeschilderde bakstenen ommuring van voortuintjes; zijtoegangen naar achterliggende bijgebouwen.

Auteurs: Callaert, Gonda