erfgoedobject

Landhuis Cockerillhof

bouwkundig element
ID
11446
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11446

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Cockerillhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Cockerillhof (zie vroegere eigenaar Cockerill scheepswerven, heden in het bezit van het district), gelegen tegen de spoorweg op hoek Jozef Leemanslaan. Alleenstaand landhuis van twee bouwlagen + souterrain onder leien mansardedak (nok parallel aan de Kapelstraat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw op hoge, belijnde, bepleisterde en beschilderde onderbouw, markante omlopende kordons van gesinterde baksteen. Rechthoekige en steekbogige muuropeningen. Voorgevel van drie traveeën met driezijdig uitspringende torenvormige middentravee met steektrap naar de - na 1910 (volgens oude prentkaart) overluifelde - deur.

Sinds jaren 1970 kantoren van de Technische Dienst. Links laag aanbouwsel van de informatiecentrum van Hoboken met ervoor het beeld van "Nello en Patrasche" van 1985 door Y. Bastiaens. Deze figuren zijn de hoofdpersonages van het romantische kinderverhaal "Een hond van Vlaanderen" door M.L. de la Ramée (pseudoniem Ouida) dat zich afspeelt in het landelijke 19de-eeuwse Hoboken en dat voornamelijk in Japan zeer populair is.

  • Nello en Patrasche wandeling, Brochure Stedelijke Informatiedienst District Hoboken, 1985.

Bron     : Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Landhuis Cockerillhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11446 (Geraadpleegd op )