Landhuis Cockerillhof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Hoboken
Straat Kapelstraat_HO
Locatie Kapelstraat_HO 133, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Cockerillhof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Cockerillhof (zie vroegere eigenaar Cockerill scheepswerven, heden in het bezit van het district), gelegen tegen de spoorweg op hoek Jozef Leemanslaan. Alleenstaand landhuis van twee bouwlagen + souterrain onder leien mansardedak (nok parallel aan de Kapelstraat), uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Baksteenbouw op hoge, belijnde, bepleisterde en beschilderde onderbouw, markante omlopende kordons van gesinterde baksteen. Rechthoekige en steekbogige muuropeningen. Voorgevel van drie traveeën met driezijdig uitspringende torenvormige middentravee met steektrap naar de - na 1910 (volgens oude prentkaart) overluifelde - deur.

Sinds jaren 1970 kantoren van de Technische Dienst. Links laag aanbouwsel van de informatiecentrum van Hoboken met ervoor het beeld van "Nello en Patrasche" van 1985 door Y. Bastiaens. Deze figuren zijn de hoofdpersonages van het romantische kinderverhaal "Een hond van Vlaanderen" door M.L. de la Ramée (pseudoniem Ouida) dat zich afspeelt in het landelijke 19de-eeuwse Hoboken en dat voornamelijk in Japan zeer populair is.

  • Nello en Patrasche wandeling, Brochure Stedelijke Informatiedienst District Hoboken, 1985.

Bron: Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. & Himler A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 3ND, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1992

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kapelstraat (Hoboken)

Kapelstraat_HO (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.