Lokerenbaan

Gemeente Zele
Deelgemeente Zele
Straat Lokerenbaan

• Inventarisatie Zele (geografische inventarisatie: 01-05-2006 - 30-09-2006).

Beschrijving

Belangrijke straat, lopende van De Deckerstraat in het gemeentecentrum van Zele tot aan de N 47 ter hoogte van het kasteel "Hof Ten Goede" (nummer 277) en doorsneden door de spoorwegverbinding Lokeren – Dendermonde. Onderdeel van de vroegere "Lokerschen herweg" ook gekend als de "Herweg van Dendermonde naar Lokeren". Volgens historische kadasterkaarten in het derde kwart van de 19de eeuw nog grotendeels onbebouwd. Vanaf het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw geleidelijk aan volgebouwd met textielbedrijven waaronder "La Zéloise", brouwerijen "De Croone" en "De Gouden Leeuw", het gemeentelijk slachthuis en dergelijke waar heden bouwkundig niets meer van rest.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Duchêne, Helena & Verbeeck, Mieke