Herenhuis Gravenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Gravenhof

Beschrijving

Sinds 1979 politiebureau. Alleenstaand herenhuis in eclectische neo-Vlaamserenaissance-stijl van 1897, gelegen in een mooie landschapstuin met vijver (ten oosten). Opgericht door de maatschappij "Usine de Désargentation" ter vervanging van een ouder kasteeltje van 1836 dat in 1890 verdween bij de aanleg van de straat. In 1919 in bezit van de Société Générale Métallurgie Hoboken, die het gebouw aanzienlijk vergrootte in 1937.

Complex bestaande uit rechthoekig herenhuis van twee bouwlagen onder gecombineerde leien bedaking (nokrichting parallel aan de straat) aan noordwestzijde, tegen Lambrechtsstraat koetshuis onder leien schilddak (nokrichting parallel aan de straat) aan zuidwestzijde en paviljoentje met knoestige stijlen onder rieten kegeldak aan zuidzijde.

Bakstenen gebouw gemarkeerd door hoekrisaliet met rijk uitgewerkte topgevel (noordelijke straatgevel) en ingebouwde toren met houten loggia onder gebogen leien schilddak met vorstkam (westzijde). Horizontaliserende banden van natuursteen, kordons en kroonlijst op klossen. Diverse muuropeningen onder meer getoogde vensters met geornamenteerde waterlijst (benedenverdieping), rechthoekige vensters onder hoofdgestel met boogfries en waterlijst op consoles (bovenverdieping) en overluifelde deur (westgevel). Latere (1937) aanbouwsels onder plat dak aan oost- en zuidzijde. Oostelijke tuingevel met lage uitbouw onder bekronende balustrade met schouderboogvormige deur en vensters.

Rechthoekige bakstenen koetshuis onder leien schilddak met ophaalluiken; beschilderde banden en aflijnend kordon. Steekbogige venstertjes en poorten.

Auteurs: Steyaert, Rita