Eclectisch herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis in eclectische stijl naar ontwerp van François Van Rompaey van 1906 (zie inscriptie). Opdrachtgever was Pancrace (Louis Pancrace François Marie) Vermoelen (Sint-Joost-ten-Node, 1866-Hoboken, 1950), notaris in Hoboken van 1899 tot 1931, voor de Katholieke Partij gemeenteraadslid en schepen van Hoboken tussen 1904 en 1921, volksvertegenwoordiger van het arrondissement Antwerpen in 1919, en bestendig afgevaardigde van de Provincie Antwerpen van 1912 tot 1932.

Baksteenbouw van twee bouwlagen onder leien bedaking met decoratief en constructief gebruik van natuursteen onder meer voor doorlopende banden en omlijstingen; risalietvormende linker partij met erker en balkon onder leien schilddak met vorstkam (nok loodrecht op de straat). Rechts polygonale arkeltoren onder leien spits met windwijzer. Afsluitende fries met tegelpanelen, overige decoratieve elementen zoals diamantkop- en wortelmotieven ontleend aan de neorenaissancestijl. Rechts rondbogig tweelicht met halfzuil als tussenstijl, verder rechthoekige vensters op bovenverdieping voorzien van balusters. Rondboogdeur in vlakke omlijsting met diamantkoppen onder schouderbogige waterlijst. Voortuin afgesloten door hek.

Auteurs: Steyaert, Rita