Zandbergstraat

Beschrijving

Korte, doodlopende zijstraat van de Kruiskerkestraat dicht tegen de grens met Aalter, gelegen op een zandige berg (zie Zandberg). Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat de "Zandberg" als "Cruusschen ofte halterschen berch", aangeduid.

In de 18de eeuw komt enkel nog "Aelterschen berghe" voor, evenals op de Atlas der Buurtwegen (1842), op de stafkaart van 1968 nog als "Aalterse Berg" genoteerd.

Door de bevolkingsgroei in de 13de eeuw ontstaan nieuwe bewonerskernen, onder meer aan de rand van het aangrenzende, uitgestrekte Bulskampveld (zie Beernem). De benaming "Cruusschen berch" is in verband te brengen met het "Zandbergkruis" , oostelijk gelegen van de "Zandberg". Is één van de kruisen of ijkpunten die de begrenzing van de parochie Ruiselede moet aantonen, in 1242 vastgelegd door bisschop Walter de Marvis. In het "Parochieboek of beschryving van Ruisselede", daterend van 1861, staat: "Tot 1242 had de parochie nog geen vaste palen… wierd zy vereerd met het bezoek des bisschops van Doornik, Walter Marvisius, die haer grenzen aenwees. Ten dien einde doorliep hy zelf, te peerde, de woestyne of het veld, van aen Hertsberghe op Oostcamp tot Waerschoot, de tusschen liggende parochiën bepalende, hetzy door het aenwyzen van eenen boom, waerop hy een kruis maekte,…of op een andere maniere".

De naam "Cruusschen berch" komt in de loop van de 17de eeuw nog enkele keer voor. Onder meer op de Grenskaart. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staan in deze omgeving enkele kleine huizen.

Recent aangelegde straat met een aantal vrijstaande, lage woningen. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat ter hoogte van nummer 13 bebouwing getekend, de huidige woning dateert volgens kadastergegevens van circa 1938. Nummer 11 dateert van circa 1849 en wordt uitgebreid rond 1879. Nummer 15, een verankerde baksteenbouw met gecementeerde gevels, is circa 1879 opgetrokken, nummer 1 circa 1930.
Op het einde van de straat ligt een speelterrein en voetbalveld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1849/52, 1879/41, 1930/16, 1938/5, 1953/50.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nummer 1, 2006, p. 35-36.
  • DEPREDOMME J., Het Zandbergkruis vroeger en nu, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 2, nummer 1, 1985, p. 3-13.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien