Delaerestraat

Beschrijving

Korte straat van de Janseniusstraat, ten noorden van de Sint-Maartenskerk, tot de Surmont de Volsbergestraat. De straat is genoemd naar kanunnik Camiel Delaere (1860-1936), die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog verdienstelijk maakte door de redding van talrijke kunstwerken uit de Ieperse kerken, deken vanaf 1920.

De Delaerestraat loopt ten oosten van het rechthoekige (Koningin) Astridpark en vormt de pendant van de (deken François) De Brouwerstraat ten westen van dit park. Deze gekasseide straten werden na de Eerste Wereldoorlog nieuw aangelegd, als begrenzing van de toen vergrote vooroorlogse "Openbare Hof" waarop de burgerwoningen uitzien.

Het formeel aangelegde Astridpark - naamgeving sinds 1938, confer plaatsing in dat jaar van bronzen beeld van de Koningin Astrid, gesigneerd War van Asten (Arendonk, 1888-Elsene, 1958) - gaat terug op de "Openbare Hof", zoals de tuin van het vroegere Bisschoppelijk Paleis (in de 19de eeuw omgevormd tot gerechtsgebouw) werd genoemd sinds de Franse Revolutie. Na de Eerste Wereldoorlog werd met het oog op de parkaanleg en een beter perspectief op de Sint-Maartenskerk, het Bisschoppelijk Paleis niet herbouwd.

De Delaerestraat wordt gekenmerkt door een aaneengesloten bebouwing van geelbakstenen breedhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. De wederopbouwhuizenrij dateert gedeeltelijk pas uit de jaren 1930: onder meer nummers 5-6, een samenstel van twee burgerwoningen met brede getrapte dakvensters, is volgens de bouwaanvraag in 1939 ontworpen door architect H. Viane (Ieper). Het hoekperceel bij de Janseniusstraat is honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog nog steeds onbebouwd. Nummers 1-2: samenstel in spiegelbeeldschema en op een verhoogde begane grond, gevat onder een deels leien mansardedak; kenmerkend zijn het verzorgde metselwerk met spiegels en de hoge deuren met bovenlicht. Nummers 3-4: samenstel in spiegelbeeldschema, centrale dakkapel met lage puntgevel, rechthoekige muuropeningen onder lateien.

Vermeldenswaardig zijn twee niet uitgevoerde eenheidsprojecten uit de jaren 1930, met burgerwoningen en achterliggend werkhuis; respectievelijk in eclectische en modernistische bouwtrant; laatst genoemde naar ontwerp van architect J. Van Damme (?).

• Ieper, Stadsarchief, 874.1, 17.

Auteurs: Vanneste, Pol