Huis Meerlenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Meerlenhof

Beschrijving

Meerlenhof of Hof van Havenith, heden Stedelijk Pedagogisch centrum. Herenhuis in neoclassicistische stijl in omringende tuin met villawijk ten zuiden. Volgens gevelsteen (zijgevel) opgetrokken in 1914-1919 op de fundamenten van een omgracht kasteeltje opklimmend tot de 16de eeuw; gerestaureerd in 1963-1964.

Rechthoekig dubbelhuis van twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder pseudo-mansardedak (leien) met schouderbogige dakvensters. Natuurstenen lijstgevels gemarkeerd door pilasters en kordons. Rondbogige benedenvensters met doorlopende geprofileerde waterlijst, sluitsteen en balusters, voorts overwegend rechthoekige vensters in vlakke omlijsting. Markante ingangstravee (noordgevel) met geornamenteerd topstuk en rondbogige balkondeur in rijk uitgewerkte omlijsting; bordestrap. Aan zuidoostzijde: lager aanbouwsel.

Auteurs: Steyaert, Rita