Pastorijstraat

Beschrijving

Korte straat in het centrum, genoemd naar de voormalige aanwezigheid van de pastorie. Ter plaatse van de oude pastorie die gesloopt werd halverwege de jaren 1970, ligt thans het nieuwe gemeentehuis (nummer 21), een op het modernisme geïnspireerde baksteenbouw met sobere, functionele binneninrichting, opgetrokken in de tweede helft van de jaren 1970 naar ontwerp van architect W. Rabau en ingenieur De Plae van de "Gemeentedienst van België"; de werken werden aangevat op 16 augustus 1976, de inhuldiging gebeurde op 17 maart 1979, hetzelfde jaar ingetekend op het kadaster. Het gemeentewapen in de voorgevel is ontworpen door Paul Lateur, zoon van Stijn Streuvels en woonachtig te Leeuw; de uitvoering gebeurde door de plaatselijke kunstsmid P. Van Meulder. Op het plein rechts voor het gemeentehuis staat een beeldhouwwerk dat Angela Van Leeuw (zie gemeente-inleiding) voorstelt, een realisatie van de Leeuwse kunstenaar Luc Van Ruyssevelt/ 13-06-1981, zie infobordje.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1979/35.
  • Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer, in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 2006, p. 66-67.