Geografisch thema

Gieterijstraat

ID
12857
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12857

Beschrijving

Straat in het noorden van de gemeente, op het tracé van een oude voetweg; benaming ontleend aan de oudste ijzergieterij van de gemeente, eertijds gelegen tussen de straat en de spoorweg. Thans gekarakteriseerd door arbeidershuisvesting uit het laatste kwart van de negentiende en het eerste kwart van de twintigste eeuw; bij besluit van de Vlaamse Executieve van 12/12/1984 opgenomen in een herwaarderingsgebied.

Op het einde van de straat links een getrapte wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, gebouwd in 1947 op initiatief van de toenmalige pastoor Van den Bogaert.

  • RWO, Agentschap R-O Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant, algemeen dossier Ruisbroek.
  • DULLEKENS L., PATERNOSTER A. en VANDENBOSCH A., Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4, 1999, p. 34.
  • Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer, in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 2006, p. 114.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gieterijstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12857 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.