Geografisch thema

Vaartstraat

ID
12868
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12868

Beschrijving

Tot het graven van de vaart Brussel-Charleroi in de periode 1827-1833 was deze straat een deel van de Brugstraat die de toenmalige Dorpsstraat (thans Fabriekstraat) verbond met de Meerweg. Door de aanleg van de vaart en de spoorlijn Brussel-Bergen (1838-1840) werd de straat halverwege doorsneden, het gedeelte over de vaart werd in 1938 omgedoopt tot Vaartstraat; op het einde links, ter plaatse van de huidige grotkapel, bevond zich een Sint-Franciscuskapel. Het grootste deel van de straat vertoont thans een vrij homogene arbeidersbebouwing uit het laatste kwart van de negentiende en het eerste kwart van de twintigste eeuw.

  • DULLEKENS L., PATERNOSTER A. en VANDENBOSCH A., Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4, 1999, p. 27.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kapel

  • Is deel van
    Ruisbroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vaartstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12868 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.