Fort VIII

Deelgemeente Hoboken
Straat Schansstraat
Locatie Schansstraat zonder nummer, Antwerpen (Antwerpen)

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Fort VIII

is beschermd als monument Fort 8

Beschrijving

Fort VIII, laatste fort van de vooruitgeschoven fortengordel rond Antwerpen naar ontwerp van Alexis Henri Brialmont, voltooid in 1868, sinds 1977 eigendom van het district.

Karakteristieke bakstenen fortgebouwen opgericht volgens het typeplan van de overige polygonale forten van de Brialmontvesting, thans in gebruik door verscheidene verenigingen en de Technische dienst van de stad.

Het fort, met grotendeels bewaarde omgrachting en binnenfort, is een groenzone met een rijke fauna, onder meer meerkoet, fuut en reiger.

Even ten oosten van het fort, aan de St.-Bernardsesteenweg, bevindt zich een schans.

Auteurs: Steyaert, Rita