Dorp

Beschrijving

Zogenaamde "Kerkberg", religieus centrum van de gemeente ten zuidoosten van het administratieve centrum dat gelegen is op het kruispunt van de twee hoofdassen, de Postweg, een transitbaan die de gemeente doorsnijdt van noordoost naar zuidwest en de Pedestraat-Vlezenbeeklaan van noord naar zuid. Grosso modo rechthoekig plein met centrale inplanting van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw. De westelijke pleinwand wordt ingenomen door de voormalige parochieschool, thans de basisschool "Ave Maria", waarvan de oorspronkelijke gedeelten door gevelstenen aan de straat "Anno 1928" gedateerd, sterk zijn gerenoveerd (nummer 48). De overige pleinwanden bestaan uit eenvoudige dorpswoningen waarvan de oudste opklimmen tot de negentiende eeuw.