10de-Linie-Regimentstraat

Beschrijving

Straat vanaf de Nieuwstraat tot aan de Stationsstraat. De straat is vermoedelijk in 1937-1938 aangelegd samen met de Nieuwstraat. De straat heet aanvankelijk "Verbindingsstraat". Bij de herdenking van de bevrijding van Kortemark door het 10de Linieregiment op 14/10/1918 in 1954 wordt de straat omgedoopt in de 10de-Linie-Regimentstraat.

Kortemark is sedert midden oktober 1914 door de Duitsers bezet. Vier jaar later, op 14 oktober 1918, kan het 10de Linieregiment Kortemark omsingelen en definitief heroveren, dit met de hulp van het 8ste en 18de Linieregiment en de 4de Artillerie. Die dag worden ook Handzame, Hooglede, Roeselare en Rumbeke bevrijd.

Aaneengesloten bebouwing van burgerhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Onder meer nummer 9, een huis uit de jaren 1930 met geelbakstenen parement, markerende verdiepte deuromlijsting en een brede uitkragende erker. Nummers 3 en 7 dateren uit dezelfde periode (zie infra 10de-Linie-Regimentstraat nummer 3 en 7). Tevens recente appartementsbouw.

• WERBROUCK M. 1978: Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 46-47.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie