erfgoedobject

School

bouwkundig element
ID
11474
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11474

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"Gemeentelijke gemengde basisschool en kleuterafdeling", opgericht als gemeentelijke meisjesschool tussen 1930 en 1935 naar ontwerp van Jan Van Weert.

Bakstenen schoolvleugels ingeplant rondom een rechthoekige speelplaats. Aan de straat imposant art-deco-getinte baksteenbouw van zes traveeën en drie bouwlagen met gebruik van (kunst)arduin voor de onderbouw, de omlijstingen en de decoratieve elementen. Links en rechts massieve, hoger opgaande en uitspringende ingangstravee (trapzalen). Brede rechthoekige muuropeningen. Beelden "Opvoeding", "Onderwijs" en "Wetenschap" van 1935 van Simon Goossens, die ook signeerde voor de decoratieve reliëfs (kinderen met engelbewaarders). Overigens bakstenen lijstgevels met grote rechthoekige vensterpartijen (maximale lichtinval). Ook voor de inrichting werd rekening gehouden met de geldende normen inzake de noden van het kind en de pedagogische methoden.

  • Ecole gardienne et primaire, à Merxem, in Bâtir, nummer 45, augustus 1936, p. 814-815.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: School [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11474 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.