Staatsbaan (Kortemark)

Beschrijving

Staatsbaan van Lichtervelde naar Zarren. Doorkruist quasi het volledige grondgebied van de fusiegemeente Kortemark van oost naar west. Op grondgebied Zarren loopt de weg verder over de Esenstraat (weg naar Diksmuide). De Staatsbaan is in 1936 aangelegd onder impuls van de Kortemarkse minister Gustaaf Sap (1886-1940). De bedoeling was om een snellere verbinding te creëren tussen het binnenland (Gent) en Diksmuide en de westkust. De weg heeft een quasi recht tracé en is aangelegd ten zuiden van en parallel met de spoorlijn Lichtervelde-Veurne (aangelegd in 1856-1858). Enkel op het oostelijke deel van Kortemark ligt de weg iets zuidelijker dan de spoorweg en liggen er delen van de Lichterveldestraat, de Hoogledestraat en de Amersveldestraat tussen de spoorweg en de Staatsbaan. De weg sluit aan op de Oostenrijkse weg Tielt-Lichtervelde, aangelegd in 1775-1777. Even over de Amersveldestraat kruist de Staatsbaan de spoorlijn 63, Oostende-Torhout-Ieper (geopend in 1873, nu op grondgebied Kortemark in gebruik als fietspad), waarna ze weer samenkomt met de spoorlijn Lichtervelde-Veurne.
Voor de aanleg van de Staatsbaan verliep de verbinding tussen Gent en Diksmuide via wegels en zogenaamde zandstraten (Zandstraat op grondgebied Kortemark, Gentstraat op grondgebied Handzame).
De gekandelaarde platanen langs de weg zijn aangeplant circa 1936. Het jaarboek "Onze Vlasvezelbereidingsnijverheid" van 1941 vermeldt een achttal bedrijven voor Kortemark, waaronder één in de "Nieuwestaatsbaan".
De brede weg wordt gekenmerkt door een aantal bruggen, een hoge brug, voorheen over de spoorweg, en een lage brug (zie Staatsbaan zonder nummer). Tussen de parochie Sint-Henricus (Torhout) en Kortemark loopt de baan doorheen een akkerbouwgebied.

• Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 53-54.