Stationsplein

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen Stationsstraat/ Hoogledestraat en de Nieuwstraat. Voor de fusie (1977) maakt dit "plein" deel uit van de Stationsstraat. Naamgeving naar het station dat gebouwd wordt na de aanleg van de spoorlijn Lichtervelde-Veurne in 1856-1858. De straat wordt aan de zuidzijde gekenmerkt door het station van Kortemark, in zijn huidige vorm daterend uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920 (zie Stationsplein nummer 2). Tot 1935 zijn de gebouwen rondom het Stationsplein eigendom van de toenmalige burgemeester Delanoye. Wellicht wordt hiermee de aaneengesloten bebouwing ten noorden van de straat bedoeld. Deze bebouwing is op vandaag volledig verbouwd.

• VOGELS O., Kortemark op Krekebeke. Dorp en streke door de eeuwen heen, Zedelgem, 1990 (iconografie).
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 45-46.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie