Zandbergenplein

Beschrijving

Straat vertrekkend van de Dender met ijzeren ophaalbrug, verwijd tot gebetonneerd plein met inplanting van de parochiekerk aan de oostzijde. Een- en tweelaagse huizen uit de 19de eeuw, voornamelijk bepleisterde en gecementeerde lijstgevels en baksteenarchitectuur uit de 20ste eeuw, onder meer nummer 3, 1926 gedateerd. Gevelwand tegenover de kerk afgesloten door nummers 18, 20, 22.

Ten noordoosten van de kerk, omwalling van de voormalige pastorie, laatst genoemde sinds enkele jaren afgebroken: nieuwe in opbouw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle