Beekstraat

Beschrijving

Korte straat met een quasi recht tracé tussen de Edewallestraat en de Handzaamse Nieuwstraat. Loopt over de Plaatsebeek, dit verklaart de naamgeving. Van circa 1900 tot de fusie van 1977 heet de straat "Molenstraat" naar "Braems molen" waartoe de straat toegang biedt voor de aanleg van de Handzaamse Nieuwstraat in 1908. Deze molen, later bekend als "Nieuwstraatmolen" gaat terug op de "Hantsaeme Meulen" in een oorkonde van 1701. De molen is aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Na verkoop in 1836 aan Ivo Braem wordt de houten koren- en oliewindmolen in 1847 vervangen door een stenen stellingmolen. Tijdens de Duitse aftocht van 1918 wordt de molen vernield. Na de oorlog wordt de molen vervangen door een mechanische olieslagerij.

Op vandaag straat met verspreide bebouwing van lage (boeren)arbeidershuizen onder zadeldaken (rode mechanische pannen), onder meer nummer 1 (zie infra Beekstraat nummer 1) en nummer 2. Nummer 2 is een roodbakstenen huis uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw, getoogde muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel X, Brugge, 1930, kolom 843.
  • De Nieuwstraatmolen of molen Braem te Handzame, in Curiosa, nummer 5, 2003, p. 11-12.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 5, p. 106-107.
  • LOWIE M., Waar de molenwieken hebben gedraaid in Handzame, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 1990, p. 31-35.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 33.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie