Makeveldstraat (Handzame)

Beschrijving

Straat met een kronkelend tracé vanaf de Edewallestraat (gehucht "Edewalle", Handzame). Wordt ongeveer ter hoogte van de grens Handzame/ Kortemark gekruist door de Koekelarestraat, vervolgens loopt de straat verder op Kortemarks grondgebied tot aan de Wijnendalestraat. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) is ze aangeduid als "Grote Werkenstraat", daar ze samen met de Hogestraat (grondgebied Werken) de verbinding met Werken vormt.
Landelijke straat, bewaarde voormalige landelijke herberg, zogenaamd "Den Drieweg" van circa 1869 (zie Makeveldstraat nummer 1/ Middenstraat).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVII, Brugge, 1936, kolom 285.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 22.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie