Pastoor D.Vanhautestraat

Beschrijving

Straat met een recht tracé vanaf het kruispunt Edewallestraat/ Koekelarestraat tot aan de Ruidenbergstraat/ Nachtegaalstraat (grens met Ichtegem). Vormt samen met het einde van de Edewallestraat en de Koekelarestraat de kern van het gehucht "Edewalle". Naamgeving naar priester-dichter Delfien Vanhaute (1869-1944), zie gedenkplaat van 1969 tegen de voorgevel van de pastorie (zie Pastoor D. Vanhautestraat zonder nummer).

De Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk met omringend kerkhof (zie Pastoor D. Vanhautestraat nummer +10) van het gehucht "Edewalle" is in 1869-1871 gebouwd als proosdijkapel, dit in opdracht van Ludovicus baron Gilles de Pelichy (Antwerpen), eigenaar van het voormalige "Edewallegoed" (zie Bescheewegestraat, inventaris Kortemark). De huidige straat met recht tracé is als dusdanig reeds aangeduid op de in 1883 herziene kaart van het Militair Cartografisch Instituut, op dat moment reeds met een aanzienlijke bebouwing.

Een schets van "Edewalle-Plaats" uit het einde van de 19de eeuw geeft een goed beeld van de Pastoor D. Vanhautestraat (zie illustratie). De markerendste gebouwen zijn de genoemde kerk, de school en het voormalige klooster, zogenaamd "School van St. Charles", gebouwd vanaf 1874 (zie Pastoor D. Vanhautestraat nummer 12) en de pastorie uit het einde van de 19de eeuw (zie Pastoor D. Vanhautestraat nummer 10). Ter hoogte van de pastorie een imposante linde en een bruine beuk. Tussen het kerkhof en de pastorie, achteringelegen ontmoetingscentrum "Edewallehof", een gebouw uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.

Recent met kleine kasseien heraangelegde weg. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door een geconcentreerde en deels aaneengesloten bebouwing. Naar het einde van de straat zijn een aantal vrijstaande (boeren)arbeidershuizen bewaard. Nummer 25 is een langgestrekt 19de-eeuws volume onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek op klossen, oorspronkelijk getoogde muuropeningen (vernieuwd houtwerk). Zie ook nummers 29 en 39 (zie Pastoor D. Vanhautestraat nummer 29, nummer 39). Nummer 31 is een arbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, opgevat als diephuis. Nummer 13 gaat terug op de "kosterij van Edewalle" van circa 1874. Het huidige uitzicht als een breed burgerhuis met poorttravee gaat terug op het interbellum. Twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe mechanische pannen), parement van rode sierbaksteen, rechthoekige muuropeningen, op de begane grond in een verdiepte omlijsting (vernieuwd houtwerk).

• LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 87-89, 94.
  • WERBROUCK M., Edewalle Van Heerlijkheid tot Parochie. Deel II: van Proosdie tot Parochie, in Jaarboek van de heemkundige kring "Crekel Beke", Kortemark, 2007.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 14.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie