Staatsbaan (Handzame)

Beschrijving

Deel van de Staatsbaan van Lichtervelde naar Zarren. Doorkruist quasi het volledige grondgebied van de fusiegemeente Kortemark van oost naar west (zie ook inventaris Kortemark en Zarren). Op grondgebied Zarren loopt de weg verder over de Esenstraat (weg naar Diksmuide). Deze weg is in 1936 aangelegd onder impuls van de Kortemarkse minister Gustaaf Sap (1886-1940). De bedoeling was om een snellere verbinding te creëren tussen het binnenland en Diksmuide en de westkust. De weg heeft een quasi recht tracé en is aangelegd ten zuiden van en parallel met de spoorlijn Lichtervelde-Veurne (aangelegd in 1856-1858). De gekandelaarde platanen langs de weg zijn aangeplant circa 1936. Voor de fusie van 1977 heet de straat "Weststraat".

Voor de aanleg van de Staatsbaan verloopt de verbinding tussen Gent en Diksmuide via wegels en zandstraten (onder meer Gentstraat - vermelding in 1900 - op grondgebied Handzame). De Handzamewegel (thans de Gouden-Hoofdstraat) vormde vroeger de verbinding met het gehucht "Zarren-Linde" (Zarren). Tussen Handzame en Zarren lopen de baan en de spoorweg door de lage weiden van het "Amersveldebrouck".
Op de hoek met de Groenestraat, de voormalige herberg zogenaamd "De Korte Wandeling" (zie Staatsbaan nummer 187/ Groenestraat).

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IV, Brugge, 1924, kolom 615.
  • LOWIE M., Handzame 1801-1976 dit was onze gemeente, Aartrijke, 1994, p. 5.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 53-55.