Geografisch thema

Edgard Tinellaan

ID
12979
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12979

Beschrijving

Gelegen in het verlengde van de Guido Gezellelaan, op de rechteroever van de Dijle. Het gedeelte tot aan de Goswin de Stassartstraat heette voor 1912 de Sint-Katelijnevest, het gedeelte tot aan de Frederik de Merodestraat Kerkhofvest. Huidige benaming naar de componist Edgard Tinel (1854-1912), in 1881 bestuurder van de "interdiocesane school voor kerkmuziek" (in 1878 opgericht door J.N. Lemmens), in 1909 bestuurder van het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Straatwand met doorlopende nummering afgezoomd door het instituut Maria Assunta, verder de Dossinkazerne, de omheiningsmuur van het voormalig dominicanenklooster en het complex van de Rijkswacht uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Voorts bebouwing uit de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, met het voormalige woonhuis met gedenkplaat van Edgard Tinel. Nummers 7-8-9: bakstenen lijstgevels met smalle deurtravee en brede licht uitspringende venstertravee; nummers 7 en 8 onderkelderd, nummer 9 met houten erker op de bel-etage en venstertravee uitlopend in tuitgevel met topstuk.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dominicanenklooster

  • Is deel van
    Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Edgard Tinellaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/12979 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.