Amersveldestraat (Zarren)

Beschrijving

Straat met een gebogen tracé vanaf het kruispunt Zarren-Lindestraat, Stadenstraat en Roeselarestraat. De Amersveldestraat loopt in het verlengde van de Zarren-Lindestraat en loopt op grondgebied Handzame en Kortemark door onder dezelfde naam. Het slechts korte gedeelte op grondgebied Zarren heet voor de fusie van 1977 "Gaaineststraat", naar dito herberg, molen en gehucht.

De bebouwing aan de Zarrense Amersveldestraat bestaat uit lage arbeidershuizen (zie infra) en sluit aan bij het gehucht "Gouden Hoofd" op grondgebied Handzame. Nummer 239: arbeidershuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, rode baksteenfries onder pannen zadeldak, aflijnende baksteenfries en gootlijst, getoogde muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk, onder meer voor recente garage.

• WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 64-66.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie