Vrijbosstraat (Zarren)

Beschrijving

Landelijke straat met een licht gebogen tracé vanaf de Hazewindstraat op Handzame tot aan de Roeselarestraat op Zarren (zie ook inventaris Handzame). De Zarrenbeek vormt de grens tussen het grondgebied van Zarren en dat van Handzame. Het begint van de straat situeert zich bij het gehucht "Amersvelde", bij het vroegere kasteel (zie Amersveldestraat onder Handzame). In de middeleeuwen is de Vrijbosstraat voor de heren van Amersvelde en Watervliet (familie van den Berghe) de weg naar het zogenaamde "Vrijbos" (kern op grondgebied Houthulst) waarvan zij forestier zijn in de naam van de graaf van Vlaanderen. Voor de fusie van 1977 heet de straat op grondgebied Zarren Amersveldestraat. Ter hoogte van de rijksweg (Roeselarestraat) op grondgebied Zarren splitst de straat zich in een noordelijk en een zuidelijk stuk, het noordelijk stuk heet Kapoenstraat, het zuidelijk stuk Roeselarestraat.

De benaming Vrijbosstraat is niet opgenomen bij Karel De Flou, op Handzame eerste vermelding van "Vryboschstraet" op de Atlas der Buurtwegen (ca. 1844). De benaming "Vrijebosch" komt te Zarren voor het eerst voor in 1736. In 1735 maakt men gewag van een "Bosch straete" te Zarren. De Vrijbosstraat is noch op de Ferrariskaart (1770-1778), noch op het gereduceerd kadasterplan van het "Dépôt de la Guerre" van 1853 omgeven door de uitlopers van het "Vrijbos". Als "Bosch straete" op deze straat slaat, wijst dit op een straat die naar het bos loopt en niet op een straat die door bos omgeven is.

Landelijke straat met een aantal arbeidershuizen.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel XVI, Brugge, 1936, kolom 835.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel II, Brugge, 1921, kolom 421.
  • WERBROUCK M., Oude en nieuwe straten te Kortemark na de fusies, s.l., 1978, p. 73-74.

Auteurs: Vanneste, Pol; Baert, Sofie