Bollandusstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Bollandusstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Tussen Begijnenvest en Britselei. Naamgeving in 1868 naar Jan van Bolland (1596-1665), de grondlegger van een kritische uitgave der heiligenlevens zogenaamd "Acta Sanctorum". Bebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw tot eerste kwart van de 20ste eeuw met aangepaste hoeken; nummers 4-6 en 8-10 eenheidsbebouwing van twee aan twee gebouwde neoclassicistische lijstgevels van drie traveeën en drie bouwlagen, bepleisterd, beschilderd en horizontaal gemarkeerd door lijsten en kordon vormende lekdrempels; rechthoekige respectievelijk segmentboogvensters en -deuren in geriemde omlijsting met oren; nummers 4 en 6: balkon met ijzeren leuning op de tweede bouwlaag. Nummers 5 en 14 vernieuwd.

Bron: De Munck-Manderyck M., Deconinck-Steyaert R. & Plomteux G. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen 3NB, Brussel - Gent.

Auteurs: Manderyck, Madeleine; Plomteux, Greet & Steyaert, Rita

Datum tekst: 1979

Relaties

omvat Herenhuis in neorégencestijl

Britselei 14, Bollandusstraat 9, Antwerpen (Antwerpen)

omvat Herenhuis in neorégencestijl

Britselei 16, Bollandusstraat 11, Antwerpen (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.