Geografisch thema

Petrus Van der Jeugdlaan

ID
13084
URI
https://id.erfgoed.net/themas/13084

Beschrijving

Straat aangelegd als onderdeel van de nieuwe wegeninfrastructuur bij de grootschalige woninguitbreiding in de periode 1947-1960 tussen de Broekstraat en het gemeentecentrum op de Oostkouter, een oostelijke buitenwijk van Hamme. Binnen deze wijk werd in 1956 de Heilige Familieparochie gesticht (K.B. van 23.07.1956). Voor deze nieuwe parochie werden de nodige gebouwen gecentraliseerd gepland op het einde van de Petrus Van der Jeugdlaan, op een terrein tussen de Dokter H. Hyleboslaan en Pater Vertentenstraat. Eerst werd er een voorlopige kerk opgericht (1955-1956). In 1959 volgde de bouw van een vrijstaande pastorie (nummer 38) op het eind van de straat volgens plannen (1955) van architect Lucien Van Kerckhove (Lokeren) met het voorkomen van een vrij traditioneel opgevatte villawoonst. Achter de aanvankelijke hulpkerk werd ook een katholiek wijkschooltje (1962) gebouwd. De huidige parochiekerk Heilige Familie kwam tot stand op een daartoe vrij gehouden perceel tussen de pastorie en de voorlopige kerk van de Heilige Familieparochie.

  • Archief kerkfabriek Heilige Familie, verslagboek notulen kerkfabriek.
  • Gemeentearchief Hamme, Bouwaanvragen Petrus Van der Jeugdlaan.

Bron: BOGAERT C., DUCHÊNE H., LANCLUS K. & VERBEECK M. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20n, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Parochiale Kring

  • Omvat
    Parochiekerk Heilige Familie

  • Omvat
    Voorlopige parochiekerk Heilige Familie

  • Is deel van
    Hamme


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Petrus Van der Jeugdlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/13084 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.