Brugstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ straat

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Berlare
Deelgemeente Berlare
Straat Brugstraat

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie Berlare (geografische inventarisatie: 01-09-2003 - 30-06-2005).

Juridische gevolgen

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Onderdeel van de vroegere Daalstraat in de zuidelijke wijk Daal. Maakt deel uit van één van de hoofdwegen in Berlare. De Brugstraat is namelijk een onderdeel van de oude wegverbinding die vanuit het afgelegen dorpscentrum via de Schelde aansluiting geeft op Schoonaarde met de oude steenweg Dendermonde – Gent (tracé via Wichelen en Wetteren). Vanaf 1866 plande de gemeente het Scheldeveer tussen Berlare en Schoonaarde te vervangen door een brug. Eerste metalen draaibrug naar ontwerp van ingenieur Th. Bureau (Gent) gebouwd door A. Leroy (Sclessin), ingehuldigd op 20 augustus 1871. Een aanvankelijk houten brugwachtershuisje werd later door een groter brughuis vervangen (nr. 55). De brug werd zowel in 1914 als in 1940 door het Belgische leger opgeblazen. Een nieuwe brug van voorgespannen beton werd ongeveer 200m verderop gebouwd in 1962. De door de Duitsers aangelegde noodbrug werd in 1966-67 afgebroken.

  • VENNEMAN R., ADAM A., ADAM M., Berlare in prentkaarten, prentkaarten van de deelgemeente Berlare, Berlare, 1984, p. 153-167.

Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Berlare, Buggenhout, Lebbeke, Waasmunster, Hamme en Zele,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 20N, (onuitgegeven werkdocumenten).

Auteurs: Bogaert, Chris; Duchêne, Helena; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Berlare

Berlare (Berlare)

omvat Brugwachterswoning

Brugstraat 55, Berlare (Oost-Vlaanderen)

omvat Kapel Heilige Lucia

Brugstraat 3, Berlare (Oost-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.