Hoogstraat

Beschrijving

Oud toponiem. Historische afbuigende straat in het gemeentecentrum, gelegen in het verlengde van de Kerkstraat en de Geemstraat. Vanouds een druk bebouwde straat zie de "Ommelooper & Terrier ofte Landt & Caerteboek (…)" van 1772-1776. Vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot en met de tweede helft van de 20ste eeuw vestigingsplaats van verschillende nijverheden, zoals onder meer brouwerijen (nummers 2, 25), lintenweverij Vermeire, stijfselfabriek Amidon Vermeire (nummer 20), stoomtouwslagerij Van Haute later tapijtenfabriek (nummer 37) en andere. Inplanting van de bedrijven wellicht ingegeven door de centrale ligging in de nabijheid van de Durme en het station. Bedrijfsactiviteiten inmiddels stopgezet en voormalige gebouwen afgebroken of herbestemd. Tal van voormalige directeurs- en brouwerswoningen wel nog bewaard.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena