Kasteelstraat

Beschrijving

Korte rechte centrumstraat die het Dorpsplein aan de oostzijde verbindt met de Sint-Jozefsstraat en verderloopt in de Rozebeeksestraat. In het begin van de 18de eeuw wordt de straat "dreve loopende van lendele kercke naer den oost wintmeulen" genoemd. Deze "oost wintmeulen" of Plaatsemolen stond langs de Rozebeeksestraat. In de 19de eeuw blijft de benaming "Molenstraat" in voege, vanaf circa 1891 wordt de weg "Kasteelstraat" genoemd, zogenaamd naar het verdwenen kasteel in de Ingelmunstersestraat.

Tijdens de tweede helft van de 18de eeuw verschijnt lintbebouwing in de Kasteelstraat, onder meer zichtbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). In 1826 wordt de Kasteelstraat gekasseid. In 1958 verdwijnen de kasseien wanneer de weg wordt geasfalteerd. In 1997 worden verbeteringswerken uitgevoerd, waarbij asfalt wordt vervangen door rode klinkers. Op de plint van het vroegere hoekpand van bakkerij Vansteenkiste stond eertijds een geschilderde wegwijzer met opschrift: "NAAR INGELMUNSTER", zie oude postkaarten (circa 1900).

Voornamelijk woon- en kleinhandelsfunctie. Aaneengesloten rijbebouwing voornamelijk van twee bouwlagen. In het begin van de 20ste eeuw nog voornamelijk bestaande uit aaneengesloten 19de-eeuwse éénlaagsbouw, met aan de zuidzijde een uniforme rij van kleine dorpswoningen, aan de noordzijde afgewisseld met enkele hogere burgerwoningen. Zelfs nog in het begin van de 21ste eeuw worden kleine éénlaagse dorpswoningen afgebroken, onder meer nummers 4-6, 10-12. Vervangen door banale nieuwbouw van twee bouwlagen, achteruitgelegen ten opzichte van de oorspronkelijke rooilijn. Op de hoek met de Sint-Jozefsstraat (nummer 36) bevindt zich in het begin van de 20ste eeuw de herberg "St. Joris", die werd opengehouden door een kleermaker. In 2003 afgebroken voor de bouw van een nieuwe winkel.

Resterende éénlaagsbouw onder meer bij nummer 14, roodbakstenen rijwoning van drie traveeën onder mansardedak in mechanische pannen, vergrote rechthoekige muuropeningen; nummer 16 vernieuwbouwd. Nummer 32, met witgeschilderde gevel en zadeldak in Vlaamse pannen, enkele behouden getoogde muuropeningen met arduinen onderdorpels, nieuw schrijnwerk. Nummer 34, met gecementeerde gevel van drie traveeën, aangepaste muuropeningen, onder pannen mansardedak. Nummer 28 vernieuwd.

Veel van de huidige bebouwing van twee bouwlagen gaat terug op 19de-eeuwse volumes. Nummer 1, vernieuwbouwd volume van twee bouwlagen onder zadeldak in Vlaamse pannen. Eertijds als samenstel van twee woningen met bepleisterde of gecementeerde gevel, van in totaal vijf traveeën. Getoogde muuropeningen met nieuw schrijnwerk. Nummer 27, eertijds van drie traveeën, thans vernieuwde muuropeningen en nieuw gevelparement, bewaarde houten geprofileerde kroonlijst en zadeldak in Vlaamse pannen.

In het interbellum en ook kort na de oorlog wordt oudere bebouwing vervangen en/of aangepast. Nummers 33-35, samenstel van twee woonhuizen van twee bouwlagen in rode baksteenbouw (opgeschilderde voeg) onder zadeldak in mechanische pannen, van telkens drie traveeën met korfbogige muuropeningen waarin deels bewaard houtwerk (T-ramen / schuiframen), nieuwe deuren, onder meer verlaagd, nummer 33 met poorttravee. Nummer 21, woonwinkelpand uit de jaren 1940, in gele langwerpige baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen; nieuwe lijstgoot, arduinen plint. Inkom met afgeronde dagkanten geflankeerd door grote rechthoekige vensteropeningen, daarboven centraal venster met betegelde muurstijlen. Rechtererkertravee met poort, geflankeerd door mijtervormige kapelnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Nummer 8, woning uit het midden van de 20ste eeuw, achteruitliggend ten opzichte van de rooilijn, in rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, met centraal middenrisaliet met rondboogvensters, oplopend in puntgeveltje onder haakse nok. Arduinen signeringssteen boven de breukstenen plint: "O.VANDERHAEGHE / ARCHITECT / WEVELGEM".

Overige bebouwing verbouwd of vervangen door nieuwbouw in de loop van de tweede helft van de 20ste eeuw.

• Archief Roger Vandewalle.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Lendelede, 1881/32, 1926/20.
  • DELAERE J., 75 Lendeleedse straatnamen, in Lethae, nr. 14, 1995, p. 22.
  • DELAERE J., Geschiedenis van Lendelede tot 2000, Kortrijk, 2000, p. 183, 326, 491, 542.
  • VANDEWALLE R., Lendelede in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, afb. 11-12.
  • WR, Twee bouwvallige huisjes in de Kasteelstraat worden gesloopt, Mooie nieuwbouw in de plaats, in De Weekbode, 07/03/2003.

Auteurs: Santy, Pieter; Devooght, Kristien