Hoeve Monnikhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Monnikhof

Beschrijving

Hoeve van de abdij van Hocht (Lanaken). Belangrijke, gesloten hoeve uit het midden van de 17de eeuw, thans vlak bij de Zuid-Willemsvaart gelegen. Voor kort volledig en grondig gerestaureerd.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Muurankers uit verschillende perioden. Poortgebouw in de zuidzijde; geprofileerde, kalkstenen inrijpoort met negblokken aan de posten; boven de poort een kleine, kalkstenen gevelsteen met datering 1652.

Het gebouw rechts van de inrijpoort heeft het typische volume en dakhelling van een midden 17de-eeuws gebouw.

Ten oosten en westen van het erf liggen woonhuis en stallingen; de volledige inrichting als woning van beide delen bemoeilijkt de identificatie. In het vierde kwart van de 19de eeuw gewijzigde muuropeningen. Waarschijnlijk bevatte de westvleugel het woonhuis; de zuidzijgevel is afgewerkt met aandak en vlechtingen.

De noordvleugel, achteraan het erf is de schuur. Aangezien zij een bakstenen rondboogpoort in elke zijgevel heeft, schijnt het hier te gaan om een uitzonderlijk voorbeeld van een langsschuur.