Hoeve Den Pypeel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Den Pypeel

Beschrijving

In de volksmond zogenaamd Boerenschuur, volgens L. Michielsen vanaf 1644 vermeld als "Den Pypeel"; sterk gewijzigde hoeve met oudere kern (17de eeuw ?) en erf aan zuidzijde, gelegen tussen autosnelweg en nieuwe woonwijk; gedeeltelijk herbouwd in 1927.

Langgestrekt woonhuis onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Verankerde en beschilderde baksteenbouw met gepikte plint en sporen van verbouwingen. Laatste travee met geprofileerde rondboogdeur. Zijpuntgevel met rechthoekige poort, geprofileerd rondboogluik en gedichte rechthoekige opening met geprofileerde dagkanten eigen aan de traditionele stijl.

• MICHIELSEN L.-VAN SOOM L., Merksem tussen nu en toen, Merksem, 1979, p. 176-177.
  • MICHIELSEN L.-VAN SOOM L., Zo was Merksem, Merksem, 1983.