erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Joris

bouwkundig element
ID
1151
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1151

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistische zaalkerk van 1791. Het koor dateert van 1832, de westtoren en de twee westelijke traveeën van 1852. Zijkapel tegen de noordzijde van het koor van 1965; de bouw van een tweede kapel aan de andere zijde van het koor is aan de gang.

De plattegrond beschrijft een zaalkerk van vijf traveeën met ingebouwde westtoren en een koor van een rechte travee met driezijdige sluiting.

Bakstenen gebouw onder zadeldak, de toren onder ingesnoerde naaldspits. Toren van drie geledingen met rondboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting. De voorgevel is voorzien van bakstenen pilasters met hardstenen kapitelen; aan weerszijde van het portaal, rondboognissen met beelden van Sint-Servatius en Sint-Maternus. Rondboogvormige galmgaten met hardstenen boog en lekdrempel. Het oudste gedeelte is in de noordelijke zijgevel voorzien van ongelede, bakstenen steunberen. Rondboogvormige, bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels.

Bepleisterd interieur. Overdekking door middel van kruisribgewelven tussen rondboogvormige gordelbogen, op consoles. Tongewelf boven het koor, halve koepel boven de apsis.

Mobilair

Processiemadonna (begin 19de eeuw); Calvariekruis, beschilderd hout (tweede helft van de 16de eeuw). Hoofdaltaar, wit gemarmerd hout (gedateerd 1696, gerestaureerd 1733; zijaltaren, gemarmerd hout (begin 19de eeuw). Twee biechtstoelen, eik, met naam van P.J. Leenders, gedateerd 1872. Doksaal, eik (1852); orgel (midden 19de eeuw). Hardstenen doopvont met koperen deksel (midden 19de eeuw). Muurschildering in de apsis met voorstelling van de Verheerlijking van Sint-Joris (herschilderd in 1965). Op het kerkhof, drie kalkstenen grafkruisen: één met door verwering onleesbaar opschrift; grafkruis (+ 1601); grafkruis van Hendric Lenerts (+ 1669) en Nelken Gilissen.

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p. 13-15.

Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :

Aanvullende informatie

Het orgel in de kerk dateert van 1720 en is afkomstig uit de in 1805 afgebroken Luikse kerk van Saint-Nicolas-au-Pont. De Luikse orgelmaker A. Graindorge plaatste het in 1807 in Boorsem. Daar werd het in 1902 gerenoveerd door Th. Ruef (Sint-Truiden) met behoud van de oude orgelkast en een deel van het oud pijpwerk.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DL002296, 20 orgels in Limburg (S.N., 2003).
Auteurs : Declercq, Daan
Datum:
Bij de kerk staat een Lourdesgrot.
Auteurs : Van Acker, Pascal
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Parochiekerk Sint-Joris [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/1151 (Geraadpleegd op )