is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Royenborg
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Royenborg met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Royenborg: woonstalhuis
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Royenborg
Deze vaststelling was geldig van tot
Omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, gelegen in de nabijheid van het ziekenhuis Jan Palfijn, hoge bouw en recente sociale woonwijk; weiland ten noordoosten.
Royenborg was in 1561 reeds bekend als omgrachte hoeve met een "huis van plaisantie", dat zou verdwenen zijn in de 18de eeuw. Verankerd en beschilderd woonstalhuis onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen) met woning van vier traveeën, in oostzijgevel jaarankers "1761", vermoedelijk wijzend op een verbouwing. Aangepast woonstalhuis met bewaarde oudere elementen: muurvlechtingen (oostgevel), enkele negblokken (zuidgevel), rondboogdeurtje met diamantkopimposten (noordgevel) en gedicht kruiskozijn (westgevel). Rechthoekige muuropeningen, vensters beluikt (zuidgevel) en betralied. Recentere bijgebouwen. Bakstenen langsschuur onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) en houten wagenhuis onder pannen zadeldak (nok parallel aan de straat).
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)